Mooi, zo'n boek met een methode die beschrijft hoe je invloed kunt hebben op de maatschappij. Maar toch.... hoe dan? Dan helpen de praktijkverhalen om inspiratie op te doen. Maar toch.... Hoe dan? Op basis van de modules uit het boek creëren we de inhoud van ons traineeship. Om de week op vrijdag leren onze Chaingemakers (jong en oud) hoe zij invloed kunnen hebben op hun eigen omgeving en hoe ze dit kunnen inzetten voor projecten bij overheden of bedrijven. Ten dienste van oplossingen die bijdragen aan een toekomst bestendige, inclusieve maatschappij.
Daar hoort ook een werkwijze bij. Een stappenplan. Concreet. Met handvatten. Met een antwoord op de vraag 'hoe dan?'. En die werkwijze hebben we deze week weer een versie verder gebracht. Dit zijn de stappen:
Fase 0: Wees je bewust van de bedoeling van de Omgevingswet, die zich richt op de regels ter bescherming en benutting van de fysieke omgeving. We creëren een samenwerking, participatief en integraal, tussen inwoners en overheid/bedrijven.
Fase 1: Pak je plek en begrijp wat jouw positie is in het geheel.
Fase 2: Ga als een antropoloog kennismaken. Onderzoek de plek met al je zintuigen, zonder oordeel, zonder duiding. Ervaar de omgeving.
Fase 3: Breng alle rollen in kaart, benoem de patronen, kom samen tot een beeld.
Fase 4: Besluit hoe we de ruimte willen benutten en wat we willen beschermen, bepaal de gewenste verandering en stel een scenario vast. En natuurlijk: wie is daarbij nodig?
Fase 5: Start het proces. Doen. Experimenteren. Leren van fouten. Ontdekken wat werkt.
Fase 6: Rond het af. Soms vergeten we dit. Maar neem afscheid, voeg rituelen toe, bestendig de verandering.
Comments